فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 13 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • محمد احمدی منش صفحه 11
    این نوشتار به مسئله ی انحطاط دولت عباسیان در آغاز سده ی چهارم هجری قمری می پردازد که با تصرف بغداد به دست معزالدوله(334ه‍.ق) به نهایت خود رسید. یکی از مراحل مهم در روند انحطاط اقتدار سیاسی - نظامی این دولت، در زمان مقتدربالله روی داد و آن، بر هم خوردن تعادل و توازن میان اجزای نظام عباسی بود. در این نوشتار با ایجاد پیوند میان سطوح تحلیلی زمان مند(تاریخی) و هم زمانی(ساختاری)، عوامل و زمینه هایی که به مختل شدن کارایی نظام سیاسی عباسیان انجامید، در سه سطح زمان تاریخی تشریح می شوند. تمرکز این نوشتار بر مرحله هایی از فرایند پیش گفته است که در دوره ی خلافت مقتدر روی داد. به عنوان نتیجه می توان گفت تنگنا های اقتصادی ای که عوامل آن در درازمدت شکل گرفت و تداوم یافت، به همراه تحول در ساختارهای نظامی و اداری، سرانجام به ایجاد بحران انجامید. عدم کارآمدی دیوان سالاری، و عدم توانمندی کنش گران غیرنظامی در مهار کردن آن، منجر به بر هم خوردن تعادل و توازن میان اجزای نظام حکومتی عباسیان، و نهایتا ناکارآمدی آن در رویارویی با چالش های پیش رو منتهی گردید. این امر راه را برای دخالت گسترده ی نظامی پیشگان و ایفای نقش فعال از سوی آنان گشود.
    کلیدواژگان: دولت عباسی، مقتدر، دیوان سالاری، نظامی پیشگان
  • محمدباقر خزاییلی، اصغر منتظرالقائم، حسین میرجعفری صفحه 37
    طبقه بندی علوم، علاوه بر سهولت در کارهای علمی، نوعی نظم فکری در محقق ایجاد می کند و حدود و میزان هر علم را مشخص می سازد و به ترسیم هندسه ی علوم در تمدن اسلامی یاری می رساند. به همین سبب، در جامعه ی علمی اسلام همواره بر این اصل تاکید شده است. فخرالدین رازی، متکلم اشعری مذهب سده ی ششم هجری قمری، با تالیف کتاب جامع العلوم به طبقه بندی علوم توجه داشته است و با مطرح کردن شاخه های فرعی علوم به عنوان علومی مستقل در طبقه بندی خود، نگرش جدیدی از علم را ارائه نموده و طبقه بندی او الگوی بسیاری از دانشمندان پس از وی قرار گرفته است. شمس الدین آملی، مدرس شیعه مذهب سده ی هشتم هجری قمری، در کتاب نفایس الفنون به طبقه بندی علوم پرداخت و همانند فخرالدین رازی درطبقه بندی خود علوم جدیدی را مطرح نمود و با درهم شکستن طبقه بندی های سنتی علوم، رویکرد نوینی در تاریخ علم به دست داد. طبقه بندی های مذکور دارای نقاط اشتراک و افتراقی، هم در نوع نگرش به علم، و هم در ترتیب رده بندی علوم هستند. در جریان این بررسی، ضمن مقایسه ی این دو طبقه بندی با یکدیگر، تاثیر و اهمیت دیدگاه های فکری - کلامی و شرایط تاریخی این دانشمندان در طبقه بندی علوم و ارائه ی طبقه بندی های متفاوت در تاریخ علم بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، فخرالدین رازی، شمس الدین آملی، جامع العلوم، نفایس الفنون
  • زهره دهقان پور، محسن معصومی صفحه 67
    درباره ی چگونگی فتح ایران به دست اعراب مسلمان و سقوط شاهنشاهی ساسانی، نظریه های متفاوتی مطرح شده است. این که اعراب چرا و چگونه توانستند شاهنشاهی عظیم ساسانی را ساقط کنند و در مدت تقریبا یک سده بر سرتاسر ایران آن روزگار تسلط یابند، موضوعی اساسی است؛ اما این که ایرانیان خود در جریان فتح ایران چه نقشی و چه همکاری-هایی با فاتحان داشتند، مسئله ی پژوهش حاضر است. ایرانیان با انگیزه هایی همچون حفظ جان و مال و موقعیت، ترس و جبر شرایط و مسائل دیگری از این گونه، به همکاری با اعراب پرداختند. همکاری ایرانیان با اعراب را می توان شامل خبرگیری، خبررسانی، پذیرایی، همکاری نظامی و... دانست. دوره ی زمانی مورد بحث در این پژوهش، از ابتدای فتوحات در زمان خلافت ابوبکر آغاز می شود و تا مرگ یزدگرد سوم و پس از آن تا پایان سده ی نخست هجری قمری ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: ایران، فتح ایران، اعراب، ساکنان ایران، اعراب مسیحی، دهقانان، نظامیان، انگیزه، همکاری
  • داریوش رحمانیان، حسین هژبریان صفحه 91
    نمودار کلی توان اقتصادی، سیاسی و نظامی ایران در دوره ای که با انقراض صفویه آغاز می شود و به انقلاب مشروطه ختم می گردد، نزولی است و معمولا از آن به انحطاط ایران تعبیر کرده اند. در این دوره تداوم گسترش ارتباط ایران با سایر کشورها که پیش از این آغاز شده بود، زمینه را برای خلق سفرنامه هایی که نویسندگان آن ها با هدف های متفاوتی به ایران می آمدند، فراهم ساخت. سفرنامه نویسان دوره ی مذکور حامل مدرنیته ی غرب بودند؛ به همین دلیل، هرچند بیش تر آن ها تحت تاثیر نگاه شرق شناسانه، از مفاهیم برساخته ای چون استبداد شرقی و انحطاط شرق یا شرق عقب مانده استفاده می کردند، به مشکل ایران از زاویه ی جدیدی می نگریستند که در منابع ایرانی مفقود است؛ و برای آن علل متفاوتی عنوان می نمودند. وجه غالب این علل، سیاسی بود و در راس آن شیوه ی حکومتی ایران قرار داشت. براساس این دیدگاه، شیوه ی حکومتی ایران و تمرکز قدرت سیاسی و اقتصادی در دست یک فرد، زمینه ی فساد، ظلم وستم، ناامنی و دخالت های خارجی را فراهم می آورد که خود باعث انحطاط ایران در این دوره گردید. بررسی دیدگاه سفرنامه نویسان از سویی اشکالات نگاه شرق شناسانه را روشن می سازد و از سوی دیگر زاویه ی جدیدی برای فهم تاریخ ایران می گشاید.
    کلیدواژگان: انحطاط ایران، سفرنامه، استبداد، بی قانونی، ناامنی
  • کبری روشنفکر، فاطمه اکبری زاده صفحه 113
    متون منثور و منظومی که درطول تاریخ به یادگار مانده، بر مبنای بستر سیاسی، جامعه شناختی، اندیشگانی حاکم بر آن شکل گرفته؛ و نه تنها متاثر از این موقعیت ها، بلکه به نوعی جهت دهنده و تاثیرگذار نیز بوده است. ساخت های زبانی اغلب این متون، دارای بار ایدئولوژیک است و در کنار کنش بیانی، کنش های منظورشناختی و تاثیری نیز دارد.
    در تحلیل وفهم متون، رویکردهای متعددی وجود دارد. رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی، رویکردی نوین در حوزه ی نقد و تحلیل محسوب می شود که معتقد است مسائل قدرت و سلطه، منجر به بروز گفتمان های متفاوت و با اهداف خاص می گردند. پیروان این رویکرد، ادبیات را سرشار از اظهارات فراواقعی می دانند که در پشت آن ها نهفته است و از این رو می کوشند ورای صورت های زبانی را بررسی کنند و از لایه های مختلف معانی و مفاهیم پرده بردارند.
    پژوهش حاضر سعی دارد با روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و نیز با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی برپایه-ی روش نورمن فرکلاف، قصیده ی بائیه ی حضرت فاطمه زهرا(س) را که پس از خطبه ی فدک سروده شده است، مورد نظر قرار دهد و در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، نوع نگرش و بینش آن حضرت را بیان کند و ساخت های زبانی ایدئولوژیک این قصیده را روشن نماید. همچنین، کوشش می شود پیش از ورود به عرصه تحلیل، متن صحیح این قصیده، با استفاده از روش نقد تاریخی از بین اسناد، مورد بازبینی قرار گیرد. نتایج حاکی از آن است که حضرت فاطمه زهرا(س) با استفاده از صورت های زبانی و ساختار ایدئولوژیک کلام و نیز با استفاده از پیش زمینه های لازم برای کنش ارتباطی در انتقاد گفتمان های حاکم و رویکردهای نوظهور در جامعه ی اسلامی، در قصیده ی خود به دنبال باز تولید گفتمان نبوی در جامعه ی اسلامی بوده اند. ایشان در گفتمانی انتقادی از تغییر و تحولات جامعه ی پس از نبی اکرم(ص)صحبت می کنند و با ارجاع به دوران حیات نبی(ص)، الگوی شایسته را یادآور می شوند.
    کلیدواژگان: گفتمان انتقادی، نورمن فرکلاف، شعر عربی، حضرت فاطمه زهرا(س)، قصیده ی بائیه
  • علی ناظمیان فرد صفحه 147
    حاکمیت عباسیان که محصول جنبشی انقلابی و حرکتی آرمان گرایانه بود، در نخستین مراحل استقرار خود، در برخورد با بازماندگان رژیم اموی شیوه های قهرآمیز و خشونت باری در پیش گرفت. طولی نکشید که با تغییر نگرش خلفای عباسی، شماری از کارگزاران رژیم پیشین، در دوره ی جدید به خدمت گرفته شدند، تا در مناصب اداری، نظامی و قضایی به ایفای نقش بپردازند.
    دگردیسی در رفتار عباسیان نسبت به امویان، عمده ترین مسئله ای است که این مقاله میکوشد به روش توصیفی- تحلیلی به تبیین آن همت گمارد و نشان دهد که عباسیان با گذر از دوره ی «کرسی لرزان سیاست» که به حذف شماری از بازماندگان اموی انجامید، سیاست شمولگرایانهای در پیش گرفتند، تا اقوام و طوایف مختلف، ازجمله کارگزاران بازمانده ی اموی در میان اعراب شمالی و جنوبی را به زیر چتر فراگیر خود درآورند و از این ره گذر، مانع از بازتولید رقابت های کهن میان آن ها شوند و با تبدیل تهدیدها به فرصتها، از تجربه و مهارت کارگزاران اموی در تنظیم و روال مندکردن امور اداری، نظامی و قضایی خویش بهره گیرند.
    کلیدواژگان: کارگزاران اموی، خلفای عباسی، اهل حدیث، شمول گرایی، سیاست موازنه
  • یاسمن یاری صفحه 165
    دریه شفیق از زنان فعال در جنبش زنان مصر است که در دهه های 50 و 60 میلادی برای کسب آزادی سیاسی زنان مبارزه ی پرشوری را آغاز کرد. گرچه نمی توان شفیق را موسس جنبش زنان مصر معرفی نمود، اما وی را باید موثرترین فرد در جنبش زنان مصر دانست. او توانست چالشی جدی و موثر در جنبش زنان مصر به راه اندازد و مبارزه به منظور دست یابی به حقوق سیاسی زنان را تا رسیدن به نتیجه ای حقیقی و عینی پی گیری نماید. بزرگ ترین دست آورد دریه شفیق، تبدیل مسئله ی حقوق سیاسی زنان به یکی از دغدغه های روز حکومت بود. نقد یگانه کتاب دریه شفیق، یعنی مراه المصریه، نه تنها به ما کمک می کند تا ایدئولوژی و عمل سیاسی نویسنده ی آن را بشناسیم، بلکه، همچنین هنجارهای مرسوم جامعه ی مصر در هنگام تولید این متن وجریان تاریخی جنبش زنان مصر را به تصویر می کشد، تا از آن ها وقوف حاصل کنیم.
    کلیدواژگان: دریه شفیق، مراه المصریه، جنبش زنان مصر، مصر
|
  • Mohammad Ahmadimanesh Page 11
    This essay deals with the decline of the Abbasids at the beginning of the fourth century, which culminated in conquering of Baghdad by Muiz ud- Dawla (334 AH). A major factor in decreasing the dynasty politico-military authority was the disturbance of equilibrium and balance between the elements of the Abbasid System, during the Caliph al-Muqtadirbillah. In this essay, the factors influencing the functionality of the Abbasid political system will be assessed both diachronically and synchronically, in three levels of timing. The above factors will be emphasized specifically during the reign of al-Muqtadir billah. It seems that economic difficulties, their causes had been in work for a long time, together with changes in political and administrative structures, eventually led to a crisis. Inefficacy of bureaucracy and inability of the non-military actors in controlling it, led to disturbance of equilibrium and balance between the elements of the Abbasid governmental system and its inefficacy in facing the challenges. This issue resulted in interference of the military and their active involvement.
    Keywords: Abbasid Dynasty, al, Muqtadir billah, Bureaucracy, Abbasid Military Persons
  • Mohammad Bagher Khazaeli, Asghar Montazer Ul, Ghaem, Hosein Mirjafari Page 37
    Classification of sciences, in addition to ease of scientific tasks, makes a kind of intellectual discipline for researcher and define the amount and level of each science and helps describing the geometry of science in Islamic civilization, that is why in the Islam scientific community, the primary emphasis is always on this principle. ‘Jame ul - olum’ written by Fakhr ud - Din Razi,one of the Ash’arit speakers in 6th- century A.H., has paid attention to classification of sciences and presented a new attitude toward science, through debating subsidiary branches of sciences as independent sciences in his classification, meanwhile, his classification became the pattern of many other scientists after him. Shams ul - Din Amoli who was a Shiite instructor in 8th-century A.H., focused on classification of sciences in ‘Nafayes ul - Fonun’ book. As Fakhr ud- Din Razi, he raised new sciences in his classification and through eliminating traditional classification of sciences rendered a new approach to the history of science. Above mentioned classifications have similar and dissimilar characteristics, both in kind of attitudes toward science and classification of sciences. During this review, along with comparison between the two mentioned classifications, the impact and importance of intellectual- verbal perspectives and historical conditions of these scientists in classification of sciences and presenting different classifications in history of science will be expressed.
    Keywords: sciences Classification, Fakhr ud, Din Razi, Shams ud, Din Amoli, Jame ul olum, Nafayes ul Fonun
  • Zohreh Dehghanpour, Mohsen Massumi Page 67
    Various theories have been brought up about the way of capturing Iran by Muslim Arabs and the fall of Sassanid Empire. The issue of how and why Arabs could deprive the great Sassanid Empire, and so they could dominate Iran in those times during almost one century is important, but the subject of the present study is the role of Iranians in the victory over Iran and their degree of cooperation with conquerors. Iranians cooperated with Arabs due to such motives as preserving properties, spirits and status, fearing and under compulsion. The Iranians ' cooperation with Arabs includes receiving news, reporting, receiving, military cooperation and so on. The era which is discussed in the present study begins with the first victories in the time of Abu- bakr, and continues until Yazdgerd death and the end of the first century A.H.
    Keywords: Iran, Capture of Iran by Arabs, Arabs, Iran Residents, Christian Arabs, Farmers, Militaries, Motive, Cooperation
  • Dariush Rahmanian, Hosein Hojabrian Page 91
    The general trend of political, military and economic power of Iran in a period of time which started by the fall of Safavids and ended up to Constitutional Revolution, has negative slope and is usually referred (interpreted) as declining of Iran. During this time, the continuation of expanding relations of Iran with other countries which was begun beforehead, had prepared an appropriate context for creation of travel accounts by those who came to Iran withdifferent attitudes. The creators of these accounts regarding above mentioned time, were carriers of west modernity, accordingly, although the majority of them are involved in orientalism detriments and using concepts such as oriental despotism, decline of east and that of backwardness of east, however, they saw the problems of Iran from a new perspective which is absent in Iranian documents. They posed different reasons for this, which is important. The dominant side of these reasons were political, particularly, the policy of Iranian government. According to this viewpoint, the rulership and centralization of political and economic issues in the form of monocracy, has provided a background for appearance of corruption, cruelty and oppression, insecurity and foreign intervention, which in turn resulted in declining of Iran in this period. Examining the viewpoint of foreign travelogue writers may reveal the faults of oriental view; on the other hand it may open a new lookout toward better understanding of the Iran history.
    Keywords: Decline of Iran, Travelogue, Despotism, Illegality, Lack of Security (Insecurity)
  • Kobra Roshanfekr, Fateme Akbarizade Page 113
    Poetry and prose texts that have remained throughout history have been formed based on the predominant ideological, sociological and political backgrounds of that specific period of time. These texts have not only been affected by these circumstances, but also they have sort of influenced and directed the time in which they have occurred. As far as the lingual structures are concerned, most of these texts have ideological contents and besides their expressive effect, they also affect the reader in terms of meaning and influence. There are several approaches to the analysis and understanding of a text. The critical discourse analysis, which is a brand new approach in the criticism and analysis areas, suggests that issues like power and domination may lead to different expressive approaches with specific purposes. The advocates of this approach suggest that literature is full of hidden behind such surrealistic statements and thus, they tend to study literature beyond lingual forms and discover the new different layers of meaning and concepts. This research is going to study the of Ba’iyeh Ballade of Lady Fatima (PBUH), which was composed after the Fadak Sermon, with the analytic-descriptive research method and also by using the critical discourse analysis approach based on Norman Fairclough’s method. The research further goes to demonstrating Lady Fatima (PBUH)’s attitude and insight and explaining the ideological linguistic structures of the ballade at three descriptive, interpretative and expressive levels. Before getting into analysis, the real ballade text of all other documents is to be reviewed using the historic criticism method. Results indicate that in her ballade, Lady Fatima (PBUH) sought to rebuild and reproduce the Prophet (MGBH)’s dialogue (discourse) in the Islamic community by taking advantage of different linguistic forms and ideological structures as well as the necessary contexts for communicational effects in criticism of the predominant dialogues and emerging approaches. She criticizes the change and alteration of the society after the demise of the Holy Prophet (MGBH) and reminds the righteous approach giving reference to Prophet Mohammad (MGBH)’s lifetime period.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Norman Fairclough, Arabic poetry, Lady Fatima (PBUH), Baiyeh Ballade
  • Ali Nazemianfard Page 147
    The Abbasid rulership which was the result of a revolutionary and idealistic movement, adopted a rough method against Umayyad survivors in the first stage of its establishment. It was no longer that the Abbasid Caliphs’ perception was changed and some Umayyad functionaries were summoned for the military, bureaucratic and judicial services. The metamorphosis of the Abbasid behavior, is a main question which the current study tries to explain it-under a descriptive and analytic method- and show that the Abbasid caliphate – after the course of the unstable chair of politics which, some Umayyad survivors were demolished - adopted an extensive policy in order to collect the Umayyad agents from the northern and southern Arab tribes under their extensive umbrella. This policy wanted to prevent the regeneration of ancient competition between them by recalling the Umayyad functionaries for the military, bureaucratic and judicial services.
    Keywords: Umayyad Functionaries, Abbasid Caliphs, Extensive Policy, Ballance policy
  • Yasaman Yari Page 165
    Darye Shafiq was an active member of Egyptian women movement who began a great struggle in order to get the political right of Egyptian women during the 1950’s and1960’s. Although not being the creator of this movement, Darye Shafiq could be considered the most influential face in these activities. Intensifying the campaign for political rights of Egyptian women so seriously, she could conduct it to get real and objective results. The most outstanding achievement of Shafiq was that she could make the movement a daily matter for the government. A review of her only book that is, Mer’at al-Mesriye not only helps us to understand Shafiq’s ideology and political manner, but also demonstrates the current conventional of the Egyptian society during the time producing the text and historical course of the Egyptian women movement as well.
    Keywords: Darye Shafiq, Merat al Mesriye, Egyptian women movement, Egypt